bezár

Cookie irányelvek

Az EU 2009/136/CE rendelete és a vonatkozó jogszabályok értelmében tájékoztatjuk Önt, hogy ez a weboldal kizárólag saját cookie-kat használ.

Mik azok a cookie-k?

A cookie (vagy süti) olyan kisméretű szövegfájl, amely az Ön számítógépén tárolódik, amikor meglátogat egy weboldalt. Olyan adatokat tárol, amiket akkor küld el a weboldalnak, amikor Ön azon belül navigál, illetve amint a legközelebbi alkalommal újra felkeresi azt. Néhány cookie elengedhetetlen a weboldal bizonyos funkcióinak működéséhez, mint például a kosár vagy a bejelentkezés. Más cookie-k arra valók, hogy böngészési információkat tároljon, amelyek segítségével elemezni lehet a weboldal használatát, ehhez igazítva később bizonyos megjelenítendő tartalmakat.

Milyen módon előzhetem meg azt, hogy a cookie-k eltárolódjanak a számítógépemen?

Minden egyes böngészőben (Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari) egyenként kell beállítani a cookie (süti) preferenciákat. Rendszerint több lehetőség is rendelkezésére áll a cookie-k kezelésére: némelyek elfogadása; az összes elutasítása; bizonyos, már korábban tárolt cookie-k törlése; bizonyos weboldalak letiltása arról, hogy adatokat gyűjtsön az Ön számítógépén található cookie-k segítségével vagy harmadik féltől származó cookie-k blokkolása (harmadik féltől származó cookie: egy bizonyos weboldal van nyitva a böngészőben, viszont egy másik weboldal tárolja el a cookie-jait az Ön számítógépén).

Milyen cookie-kat tárolunk ezen a weboldalon?

Ez a weboldal kizárólag ilyen cookie-kat tárol:

1. Technikai Cookie-k - ezek elengedhetetlenek a weboldal futtatásához.
2. Funkcionális Cookie-k - ezek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a felhasználóink elérhessék az általuk igényelt szolgáltatásainkat.

Rendben
Felhívjuk figyelmét, hogy ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ. Ezek a weboldal megfelelő működéséhez szükségesek. A weboldal böngészésével Ön elismeri, hogy elfogadta a "Cookie irányelvekben" leírtakat és a webhely által használt sütiket.
/webshop?kereses=GURU
Hírek

Kenyeres pajtás 2

2018.10.25.

A kenyér nem csak kitűnő horogra való, de nagyon hatékony etető is egyben. Most ezt a felhasználási területét mutatom be, hiszen ezen a téren is érdemes számolnunk vele.

 

Gyerekkori pecáimra emlékezve a kenyér nem csak a horogra, de az etetőanyagba is belekerült. Száraz kenyér mindig akadt a kamrában, amit egy vödörben, vízzel leöntve puhítottam fel. Az áztatott kenyérből alaposan kinyomkodtam a vizet, majd belekevertem a csirkék, malacok elől elcsent tápba. Arra kellet csak figyelni, hogy megfelelő legyen a száraz táp és az áztatott kenyér aránya, ellenkező esetben csirizes, soha fel nem oldódó ragacsot kaptam. Ezt a vizes kenyeret a dunai pecások is előszeretettel használják etetésre. Drótszákba vagy krumplis zsákba tesznek egy veknit, majd a csomagot kővel megnehezítve dobják a paducos helyeken a vízbe. A lapos kövekre kötött jó nagy karéj kenyér is közismert, de a folyóvízi keverékekből sem hiányozhat az áztatott, rostán áttört kenyér. Ezzel akár ki is merülhetne a téma, de szerencsére nem ez a helyzet. Igaz, hogy a következő két kenyeres recept elkészítése már kicsit munkaigényesebb, de megéri a fáradtságot. Az idő pénz. Tartja a mondás, ami itt is beigazolódik. Kis idő ráfordítással egy olcsó, de hatékony etetőanyaghoz juthatunk.

Az angol kenyér, avagy a liquidised bread.

A kenyérnek, mint önálló etetőanyagnak a felhasználása nem mai keletű dolog. Neves angol, francia, belga horgászok már régóta használják a kenyeret, és az általuk közzétett receptek mentén indultam el én is. Nehéz kenyérkereset a profi horgászok élete, ők igazán kiélezett helyzetekhez vannak szokva, így ha azokban működik, miért ne működhetne itthon, hétköznapi pecáknál is? Lássuk először a turmixolt kenyeret. Az elkészítése nagyon egyszerű. Hozzávalók: 1 kg fehér szendvics vagy toast kenyér és egy turmixgép. Itt az alapanyagnak döntő szerepe van, mivel igazán jól csak az említett kenyerek turmixolhatók.

 

A kenyeret megszabadítjuk a héjától, nekünk most csak a fehér belére van szükségünk. A kenyér háját tegyük félre, jó lesz a második receptünkhöz!

A finom, puha, rugalmas fehér szeleteket tegyük a turmix gépbe, majd egyszerűen daráljuk meg. Én egy barátomtól emlékül nálam maradt darálót rendszeresítettem horgászati céljaimra, amivel a pelleteket is darálom, de akár az otthoni turmixot is használhatjuk.

 

A végeredmény egy laza szerkezetű, felhős jellegű kenyérmorzsa halom.

 

A kiszáradás ellen egy plasztik zacskóban, hűtőszekrényben érdemes tárolni. A horgászat előtt pár nappal is elkészíthetjük, néhány napos tárolás nem árt neki, de mindig jobb, ha előző nap készítjük el.

Elsősorban a mindkét végükön nyitott (open end) kosarakba tölthetjük, de aki rakózik, akár kis gombócot is formálhat belőle. Tökéletes hidegvízi etető, pontyra, dévérkeszegre különösen jól működik. A morzsa vízbe érkezve megduzzad, és közvetlenül a kosár körül fog széthullani. Mivel kellően nehéz, még az eseteges áramlások sem sodorják el. Ha azonban a hal beletúr, csábító fehér ködfelhőbe burkolja az etetés helyét.

Csaliként a kenyérből készített korong passzol a legjobban hozzá.

 

 

 

A belga kenyér, avagy egy kis lösz kellösz és kész lössz

Ez a recept sem mai gyerek, én 10 évvel ezelőtt találkoztam először vele és már akkor sem volt újdonság, csak nekem. A belga kenyér alatt most nem magát a belga kenyeret értjük - ami mellesleg nagyon finom -, hanem egy olyan kenyérmorzsa és föld keverékét, amit vélhetően belga horgászok találhattak ki, és általuk terjedt el a nagyvilágban. A belgák köztudottan nagy mágusai a földdel történő horgászatnak, jelenlegi 4. helyük az 1954-óta vezetett világranglistán is figyelemre méltó. Ez a recept is a letisztult, hideg vizek egyik nagy favoritja, hiszen a kellemes kenyér illat mellé, - köszönhetően a lösznek - jótékony köd is társul, amibe nagyobb kedvvel és biztonsággal feledkeznek bele a halak. Az elkészítéséhez - attól függően mennyit szeretnénk belőle készíteni - jófajta fehér kenyérre lesz szükségünk. Én 1 kg-os veknit szoktam egyszerre előkészíteni, amihez 2 kg löszt számolva, egy jó kis feederezéshez bőven elegendő mennyiségünk lesz.

Ha rakósbottal tervezed  a pecát, akkor megduplázod ezt a mennyiséget.

Gyürkőzzünk akkor neki.

Először a kenyeret megfosztom a héjától, és külön a fehér belét, és külön a héját (jut eszembe, ehhez tegyük most hozzá az előbbi receptben félre tett kenyérhéjat is) sütőben, nagy odafigyelés mellett megpirítom.

A folyamat valóban folyamatos kontrollt jelent, mert könnyen odaéghet a pirítás közben a cucc. Érdemes időközben rápillantani a sütő tartalmára, átforgatni a kenyérdarabokat, hogy szépen, egyenletesen száradjanak ki, és barnuljanak meg.

 

Mivel a belének több időre van szüksége, mint a héjának, célszerű külön-külön pirítani őket. Nekem sikerült már füstbe borítanom a lakást a kellő figyelem, pontosabban annak más irányba történő koncentrálása miatt, szóval ha jót akarunk, akkor valóban inkább a sütő elé üljünk, sem mint a TV elé.

A kenyérdarabok pirulása közben isteni illatokat fogunk érezni. Egy picit várjunk, hogy kihűljön a tepsi tartalma, majd egy darálón, turmixgépen őröljük le a kenyérdarabokat.

 

 

A pirított kenyérbél világosabb…

 

…míg a kenyér héja sötétebb morzsát ad

 

A munka nehezével kész is vagyunk, jöhet a föld. A helyes arányok ennél a keveréknél az 1 rész morzsa

és 2 rész lösz. Mérjük ki a megfelelő mennyiségű löszt, és rostáljuk le.

A föld nedvesség tartalma típusonként, forgalmazóként más lehet, így nehéz pontos receptet adni arra vonatkozóan, hogy mennyi vízzel tudjuk tökéletes állagúra keverni a földünket, de addig kell spricnivel óvatosan, folyamatos kevergetés mellett nedvesíteni a földünket, míg szépen össze áll. Ne spóroljunk a rostán történő áttöréssel! A száraz kenyérmorzsa is igényel némi nedvesítést, de ha a földet kicsit túlnedvesítjük, ezt akár el is hagyhatjuk.Végül a löszt és a morzsát egyszerűen keverjük össze. A végeredmény egy finom, kenyérillatú lösz gombóc, amiben jól kivehetőek a kisebb-nagyobb morzsa darabok.

Ha szeretnénk növelni a hatást, pirított, őrölt kendermagot, lenmagot is adhatunk hozzá, de egy kis spekulatius aroma is jó lehet. Elsősorban a dévérek kedvence ez a belga kaja, és különösen a kora tavaszi hónapokban érdemes próbára tenni, de az év hátralévő részében se feledkezzünk meg róla.



Lap tetejére